İKAMET İZNİ
Yabancıların Türkiye’de ikamet izni alırken hangi türden ikamet izni alacaklarnın tespiti bu ikamet izni için gerekli olan evrakların düzenlenmesi toparlanması resmi kurumlardan kayıtlarının yapılması göç idaresi müdürlüğü’nden elektronik randevularının alınması yabancı sağlık sigortalarının yapılması sorunsuz bir şekilde evraklarının tamamlanarak Göç İdaresine teslim edilmesi konusunda sizlere danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
İkamet İzni İçin İlk Başvuru Nasıl Yapılır?
Türkiye’de geçerli bir ikamet izni olamayan yabancılar vize sürelerinden daha fazla Türkiye’de kalacaklar ise vize süreleri dolmadan Türkiye'de kalış nedenlerine ve sürelerine bağlı olarak öğrenci ikamet izni, kısa dönem izni, aile ikamet izni veya farklı bir ikamet izni türü için Göç İdaresine e-ikamet sistemi üzerinden başvuru yapmalıdırlar.
E-ikamet sistemi üzerinden başvurunuzu tamamladıktan sonra sistem, size İstanbul için ileri bir tarihe otomatik olarak randevu günü ve saati verecektir. Farklı illerden başvuru için randevu gününü ve saatini siz seçebilirsiniz.
Randevu aldıktan sonra randevu gününe kadar da yapmış olduğunuz ikamet izni başvuru türüne göre Göç İdaresine ibraz etmeniz gereken zorunlu belgeleri bir dosya halinde eksiksiz hazırlayarak pasaportunuz veya pasaport yerine geçen bir belge ile Göç İdaresindeki randevunuza gitmeniz gerekir.
İkamet izni alacak yabancıların geçerli bir sağlık sigortasının da bulunması zorunludur. İkamet izinleri harca tabidir. Harç bedelleri kişin ülkesine ve ikamet izni süresine göre değişiklik göstermektedir.